Recht op reparatie in EU: wat betekent dat voor bedrijven?
De Europese Commissie heeft een nieuw voorstel aangenomen om reparatie van producten te bevorderen. Hiermee zet de Commissie een flinke stap in de richting van de doelstelling om het eerste klimaatneutrale continent te worden.
Repareren in plaats van vervangen
Wanneer goederen kapot gaan worden ze vaak voortijdig weggegooid in plaats van gerepareerd en hergebruikt. Ook als iets nog onder de wettelijke garantie valt, wordt er vaak voor gekozen om het product gratis te vervangen in plaats van gratis te repareren.
Als de wettelijke garantie is verstreken, dan is het voor consumenten vaak al helemaal niet meer de moeite waard om het apparaat te laten maken. Vaak is het in zo’n situatie moeilijk om het apparaat voor een redelijke prijs bij een goede reparatieservice te laten repareren. En in veel gevallen zitten er verschillende voorwaarden en ongemakken aan het reparatieproces vast.
Het nieuwe voorstel van de Europese Commissie zorgt ervoor dat consumenten goederen kunnen repareren binnen de wettelijke garantie wanneer de kosten gelijk zijn aan vervanging. Daarnaast krijgen ze eenvoudigere en goedkopere opties om te repareren buiten de wettelijke garantie om.
Duurzame consumptie
Het ‘recht op reparatie’-initiatief zal duurzame consumptie gedurende de hele levenscyclus van een product bevorderen. Hierdoor is de verwachting dat het op alle drie de P’s – People, Profit en Planet – binnen duurzaam ondernemen een positief effect zal hebben.
People
Voor consumenten wordt het gemakkelijker en goedkoper om gebrekkige goederen te repareren, ook wanneer de wettelijke garantieperiode al is verstreken.
Het repareren van goederen wordt aantrekkelijker door:
- De beschikbaarheid en voorwaarden van reparaties transparanter te maken
- Het gemakkelijker te maken om reparatiediensten met elkaar te vergelijken
- Producenten zullen bepaalde goederen tegen betaling repareren buiten de wettelijke garantie om, ongeacht de aard van het defect
Door meer goederen te repareren en langer te gebruiken, dragen consumenten in de EU niet alleen bij aan duurzame consumptie, maar realiseren ze ook aanzienlijke besparingen.
Planet
Minder weggegooide producten betekent minder afval. Hierdoor zijn er minder materialen nodig om nieuwe goederen te produceren en is er minder uitstoot van broeikasgassen in het productie- en verkoopproces. Er wordt geschat dat dit initiatief leidt tot een besparing van 18,5 miljoen ton broeikasgasemissies, een besparing van 1,8 miljoen ton hulpbronnen en een besparing van 3 miljoen ton afval over 15 jaar.
Profit
Het voorstel zal aanzienlijke voordelen opleveren voor de reparatiesector. De besparingen voor verkopers en producenten worden geschat op ongeveer 15,6 miljard euro in de komende 15 jaar, omdat ze producten repareren in plaats van ze gratis te vervangen onder de wettelijke garantie. Ook zullen de groei en investeringen in dat tijdsbestek toenemen met 4,8 miljard euro. Bovendien zullen consumenten in de EU in de komende 15 jaar aanzienlijke besparingen realiseren, namelijk 176,5 miljard euro. Het voorstel zal dan ook leiden tot een netto toename van banen, voornamelijk in de reparatiesector in de EU.
Wat kunnen bedrijven nu al doen?
Bedrijven kunnen hun ontwikkelingsproces tegen het licht houden. Wat is de impact van jouw producten bij het einde van de levenscyclus? Wordt er al rekening gehouden met repareerbaarheid? Hoe kan dat nog gemakkelijker gemaakt worden? En zijn er misschien wel inkomstenmodellen te ontwikkelen door nieuwe (reparatie)dienstverlening op te zetten? Met een MVO-managementsysteem zijn dit de vragen die je jezelf als ondernemer continu stelt. Daarmee verbeter je je prestaties op de 3 P’s.