19/7/2023
Hoe helpt een MVO-managementsysteem je te voldoen aan de CSRD?
In de huidige wereld, waar duurzaamheid centraal staat, zijn bedrijven steeds meer op zoek naar manieren om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te vervullen en tegelijkertijd te voldoen aan complexe rapportage-eisen.
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) vormen tegelijkertijd een kans, maar ook een flinke uitdaging voor bedrijven. Een gecertificeerd MVO-managementsysteem, zoals met de MVO Prestatieladder, biedt in dat geval niet alleen een kompas om door dit terrein te navigeren, maar ook een krachtig middel om duurzaamheidsdoelen te bereiken en te voldoen aan huidige en toekomstige regelgeving.
Europese regelgeving op duurzaamheid: ESRS en CSRD
De ESRS, bestaande uit 12 standaarden voor duurzaamheidsrapportage, zijn ontworpen om consistentie en transparantie te bevorderen. Ze richten zich op domeinen zoals vervuiling, biodiversiteit, circulaire economie en werknemersbetrokkenheid. De CSRD eist dat bedrijven rapporteren over de impact op mens en milieu, en verplicht hen om een 'dubbele materialiteitsanalyse' uit te voeren, die zowel hun impact op de wereld als de invloed van duurzaamheidskwesties op hun bedrijfsvoering omvat.
MVO Prestatieladder als leidraad voor de praktische invulling
Een MVO-managementsysteem, zoals gecertificeerd met de MVO Prestatieladder, biedt dan een brug tussen de ESRS, CSRD en de bedrijfspraktijk. Dit raamwerk benadrukt een totale benadering van duurzaamheid en helpt bedrijven bij het identificeren en implementeren van strategieën om aan deze eisen te voldoen.
De verwevenheid tussen Europese regelgeving en een MVO-managementsysteem
De relatie tussen ESRS, CSRD en MVO Prestatieladder is meervoudig:
- Rapportage en transparantie
Een MVO-managementsysteem stimuleert systematische rapportage van duurzaamheidsprestaties. Deze informatie, gegenereerd binnen het kader van de MVO Prestatieladder, kan dienen als bouwstenen voor de CSRD- en ESRS-rapportagevereisten. - Risicobeheer en duurzaamheid
Het managementsysteem ondersteunt bedrijven bij het beoordelen van duurzaamheidsrisico's en het ontwikkelen van beheersplannen. Deze focus sluit naadloos aan op de 'dubbele materialiteitsanalyse' van de CSRD en op de noodzaak om impact op mens en milieu te beheersen en te minimaliseren. - Stakeholderbetrokkenheid
Een essentieel element van zowel ESRS als de MVO Prestatieladder is interactie met stakeholders. Dit verbetert de kwaliteit van de rapportages en zorgt ervoor dat bedrijven zich kunnen concentreren op de meest relevante aspecten voor zowel rapportage als verbetering. - Continue verbetering
De MVO Prestatieladder stimuleert continue verbetering van duurzaamheidsprestaties. Dit proces helpt bedrijven niet alleen om voortgang te boeken, maar ook om aan te passen aan veranderende eisen van ESRS en CSRD.
Voldoen aan de verwachtingen van stakeholders
Een gecertificeerd MVO-managementsysteem fungeert als een kompas voor bedrijven die de complexe duurzaamheidsuitdagingen van ESRS en CSRD willen aangaan. Het biedt een structuur om duurzaamheidsdoelen te bereiken, risico's te beheersen en te rapporteren met transparantie en integriteit. Door MVO Prestatieladder te integreren, kunnen bedrijven de eisen van ESRS en CSRD op een strategische manier benaderen en een duurzaamheidsrapportagecultuur creëren die ‘matcht’ met de verwachtingen van stakeholders.
In een tijdperk waarin bedrijven worden beoordeeld op hun inzet voor duurzaamheid, is een gecertificeerde MVO-managementsysteem een krachtig hulpmiddel om niet alleen aan eisen te voldoen, maar ook om duurzame groei en positieve verandering te bevorderen. Door de samensmelting van ESRS, CSRD en MVO Prestatieladder kunnen bedrijven niet alleen een sterkere positie innemen in een snel veranderend landschap, maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst voor iedereen.
En welke invloed heeft CSRD op MVO Prestatieladder?
MVO Prestatieladder houdt continu regelgeving en trends op het gebied van MVO in de gaten. Op dit moment wordt er gewerkt aan de afronding van een nieuwe versie van MVO Prestatieladder. Deze veranderingen in MVO Prestatieladder versie 4.0 omvatten o.a. een nóg betere ondersteuning voor organisaties die met MVO aan de slag willen gaan, en speelt in op de recente EU-wetgeving over MVO-verslaglegging, de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Ook richt het zich op het opzetten en borgen van Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI).
Het certificaat van de MVO Prestatieladder blijft daarmee een objectief bewijsmiddel dat organisaties kunnen gebruiken om aan te tonen dat ze een goedwerkend managementsysteem voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen hanteren.