Internationale brancheorganisatie voor certificering doet aanbevelingen tegen ‘greenwashing’
De TIC Council, een internationale brancheorganisatie voor testen, inspectie en certificering, heeft aanbevelingen gedaan voor aanpassingen in duurzaamheidslabels om ‘greenwashing’ tegen te gaan. Greenwashing gebeurt wanneer bedrijven zich duurzamer voordoen dan ze werkelijk zijn, bijvoorbeeld door misleidend taalgebruik.
Vier aanbevelingen van TIC Council
De Europese Commissie heeft voorgesteld om actie te ondernemen tegen greenwashing om transparantie over de duurzaamheidsprestaties van bedrijven te vergroten. Om het voorstel van de Europese Commissie praktischer te maken, heeft de TIC Council vier aanbevelingen gedaan:
- Duurzaamheidslabels moeten gebaseerd zijn op een onafhankelijke beoordeling.
- Certificatieschema’s afgestemd op relevante internationale standaarden.
- Alleen erkende certificatie-instellingen mogen bedrijven beoordelen.
- De regels die duurzaamheidslabels hanteren, moeten specifiek, meetbaar en verifieerbaar zijn.
Onafhankelijke beoordeling
Volgens de TIC Council moeten alle duurzaamheidslabels gebaseerd zijn op een certificatieschema, inclusief keurmerken die door de overheid zijn opgesteld, om een gelijk speelveld te waarborgen. Een onafhankelijke beoordeling van duurzaamheidslabels zorgt voor:
- Meer transparantie over duurzaamheidsclaims
- Vergroot het vertrouwen van klanten in de beloofde duurzaamheidsprestaties
- Maakt het gemakkelijker om producten en bedrijven te vergelijken
- Bevordert eerlijke concurrentie
Afstemming op internationale normen
De TIC Council adviseert ook dat de definitie van certificatieschema’s moet worden gelijkgetrokken met de definitie van conformiteitsbeoordelingsschema’s, zoals bepaald in EN ISO/IEC 17000:2020, om zo EU-wetgeving en bestaande internationale duurzaamheidsnormen op elkaar af te stemmen. De beoordeling van conformiteit van duurzaamheidslabels zal daarmee uitgevoerd kunnen worden met uiteenlopende beoordelingsstappen, zoals audit, inspectie, testvalidatie en certificering.
Alleen erkende certificatie-instellingen
Verder meent de TIC Council dat alleen onpartijdige instanties die op een consistente, kwalitatieve wijze opereren de conformiteit van certificeringsschema’s bij bedrijven mogen vaststellen, en dat deze beoordelingsinstanties door de overheid moeten worden erkend, bijvoorbeeld door middel van accreditatie of collegiale toetsing. Alleen door over onpartijdigheid, internationale aanwezigheid en technische expertise te beschikken, kan er een eerlijke beoordeling plaatsvinden.
Duurzaamheidslabels met duidelijke, specifieke regels
Tot slot is de TIC Council van mening dat duurzaamheidslabels altijd gebaseerd moeten zijn op specifieke, verifieerbare en meetbare regels, met daarbij technische eisen en procedures. Dit zorgt ervoor dat duurzaamheidslabels effectiever worden, omdat ze vooral de onderscheidende duurzaamheidskenmerken aantonen.
Verder lezen?
Lees het statement van de TIC Council of het voorstel van de Europese Commissie om ‘greenwashing’ tegen te gaan (beiden in het Engels). Of neem contact op met een van de certificatie-instellingen van MVO Prestatieladder.