Stress door CSRD? Veel bedrijven lijken nog niet eens voorbereid
Een aanzienlijk deel van de bedrijven in Europa heeft nog geen beleid opgesteld met betrekking tot klimaat, duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen, volgens een recent onderzoek. Bovendien blijken bijna evenveel bedrijven niet op de hoogte te zijn van de Europese CSRD-richtlijn, die hen verplicht om – afhankelijk van de bedrijfsgrootte – vanaf 2024 of 2025 hierover te rapporteren.
Zelfs accountants besteden nog weinig aandacht
Opvallend genoeg zijn er geen specifieke personen of afdelingen belast met deze verantwoordelijkheid, en zelfs het management is nog niet op de hoogte van deze kwestie. Zelfs driekwart van de accountants die belast zijn met het controleren van de duurzaamheidsrapportages besteedt hier geen aandacht aan. Bedrijven die wel begonnen zijn met het implementeren van ESG (Environmental, Social and Governance) en CSR (Corporate Social Responsibility) ontdekken dat dit proces een enorme inspanning vergt en dat het voldoen aan milieu- en klimaatregelgeving veel werk met zich meebrengt.
Onderzoek onder Europese bedrijven
Een recent onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Angi studio in opdracht van Lefebvre Sarrut, het moederbedrijf van Sdu, bevestigt deze bevindingen. Wanda Bolte, coördinerend onderzoeker bij Sdu, waarschuwt dat bedrijven deze kwestie ernstig onderschatten en daardoor hun toekomstige voortbestaan in gevaar brengen.
Voor het onderzoek werden zestien diepte-interviews en 744 online enquêtes gehouden onder Europese bedrijven, waaronder 279 in Nederland. Eerder dit jaar voerde de juridische en fiscale dienstverlener ook al een kwalitatief onderzoek uit naar het ESG- en CSR-beleid van bedrijven.
Uit beide onderzoeken blijkt dat Europese bedrijven nog verre van klaar zijn voor de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Deze richtlijn verplicht Europese bedrijven met meer dan 250 werknemers of een omzet van meer dan 40 miljoen euro om vanaf 1 januari 2025 jaarlijks te rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu, naast hun financiële jaarrekeningen. Dit omvat bijvoorbeeld het rapporteren over CO2-uitstoot, biodiversiteit en schendingen van mensenrechten. Voor bedrijven met meer dan 500 werknemers geldt deze nieuwe richtlijn zelfs al vanaf 1 januari 2024.
CSRD: wat is dat?
Het nieuwe onderzoek onthult dat 40 procent van de bedrijven nog nooit van de CSRD heeft gehoord. Een kwart van de bedrijven negeert alle toekomstige richtlijnen op het gebied van klimaat en duurzaamheid, terwijl één op de vijf bedrijven alleen doet wat wettelijk verplicht is.
Bedrijven die zich bewust worden van de uitdagingen die de komende jaren op hen afkomen, realiseren zich ook de complexiteit van het implementeren van CSR- en ESG-beleid. Het begint met het formuleren van ESG-doelen, het verzamelen van data en het in kaart brengen van wet- en regelgeving. Het implementatieproces in de organisatie blijkt vervolgens een enorme uitdaging te zijn, evenals het verzamelen van data voor rapportages en het opzetten van rapportagemethodes voor verschillende bedrijfslocaties in diverse landen. Bedrijven geven aan dat dit veel tijd en inspanning vergt. Daarna moeten ze ook nog hun prestaties evalueren en verbeteren.
Een tijdrovende taak
Wanda Bolte maakt zich zorgen over de resultaten van het onderzoek. Ze benadrukt dat de CSRD niet simpelweg neerkomt op het afvinken van taken en dat het uitbesteden ervan aan accountants niet voldoende is. Bedrijven moeten hun volledige bedrijfsvoering duurzaam maken en hiervoor passende maatregelen treffen. Het verontrust haar dat zoveel bedrijven geen specifieke mensen en middelen hebben toegewezen aan dit proces en zich niet bewust zijn van de uitdagingen. Bedrijven die al wel met deze kwestie bezig zijn, geven aan dat het opzetten van ESG- en CSR-beleid een tijdrovende en complexe taak is.
Bolte wijst erop dat de maakindustrie al verder gevorderd is in het implementeren van ESG- en CSR-beleid, omdat zij al geruime tijd ervaring heeft met milieuregelgeving. Zonder naleving van deze regels kunnen bedrijven geen vergunningen verkrijgen en riskeren ze boetes. Echter, volgens Bolte moeten ook dienstverlenende sectoren zich gaan voorbereiden op deze ontwikkelingen, aangezien zij nog geen rekening houden met deze wet- en regelgeving.
Beter voorbereid met MVO-managementsysteem
Door een gecertificeerd MVO-managementsysteem te implementeren, zorg je er als ondernemer voor dat je voor een groot deel voorziet in de eisen die aan je worden gesteld vanuit deze nieuwe Europese regelgeving. Je bent beter voorbereid en hebt meer inzicht in je MVO-prestaties, waardoor rapporteren vergemakkelijkt wordt. Lees verder wat certificatie van een MVO-managementsysteem inhoudt, en download het stappenplan ‘Hoe bereid je je voor op certificatie?’.